Na de Champions League-uitschakeling van PSV zijn alle Nederlandse clubs uitgespeeld in Europa. Hoewel de uitstekende prestaties van PSV een groot lichtpunt zijn, was het verder een vrij duister Europees seizoen voor Nederland. Het ticket voor de CL-groepsfase komt daardoor steeds meer in gevaar en dat baart de KNVB grote zorgen. De bond legt tegenover FCUpdate uit hoe het zich volop inzet voor een rooskleurige voetbaltoekomst.
Onwenselijk en zeer vervelend
Door de magere oogst in de afgelopen jaren staat het ticket van de landskampioen voor de poulefase van de CL onder grote druk. "Dat baart ons van begin af aan zorgen", zo klinkt het vanuit de KNVB. De gevolgen kunnen groot zijn, als Nederland blijft afglijden op de UEFA-coëfficiëntenlijst. "De impact is een economische en een sportieve. Als je minder aan Europees voetbal deelneemt, dalen de inkomsten en nemen de sportieve confrontaties op topniveau af. Dat vinden we net als alle andere voetballiefhebbers hier op het bondsbureau onwenselijk en zeer vervelend."
Het voetballandschap verandert en dat gebeurt ook in negatieve zin. "Met name in Oost-Europa is veel meer geld dan vroeger beschikbaar om de sprong naar de top van Europa te wagen. In West-Europa zien we dat zowel het grote geld als het toptalent zich clustert in maar een paar landen. Dat gaat ten koste van 'grote' voetballanden met een kleine markt, landen als Nederland dus. Zo vertrekt een deel van ons jonge toptalent veel te vroeg naar het buitenland", constateert de KNVB.
Blauwdruk voor de toekomst
De voetbalbond wil vol gas geven om het Nederlandse voetbal weer omhoog te helpen en de kloof met de Europese top te dichten. In het kader hiervan organiseerde de KNVB op initiatief van directeur Bert van Oostveen eind 2014 een drukbezocht congres, waarbij alle kopstukken aanwezig waren. "Sindsdien faciliteert de KNVB een breed en diep onderzoek in binnen- en buitenland."
Wat gebeurt er precies in dat onderzoek? "Hierin worden alle technisch directeuren uit het betaald voetbal betrokken, worden er gesprekken gevoerd met trainers, voetballers, medici, bestuurders, atleten en trainers uit andere sporten. Ook wordt er dichtbij en ver over de grenzen gekeken naar bestaande initiatieven en laten we topcoaches naar Zeist komen of reizen we zelf af naar clubs om er te kijken. De mensen die de zaak nu onderzoeken, onder leiding van technisch manager Jelle Goes, luisteren naar iedereen met een mening over de problematiek", antwoordt de bond.
Goes presenteert op korte termijn het uitgestippelde plan, dat op 24 mei ter goedkeuring wordt aangeboden aan de voorjaarsvergadering van het betaald voetbal. Als er groen licht gegeven wordt, dan wordt het plan als blauwdruk voor de praktijk gebruikt, met het doel om het Nederlandse voetbal verder te helpen. "Overigens ben je niet klaar met zo'n plan. Het voetbal blijft zich ontwikkelen en dus zal iedereen op het vlak van training, coaching en medische begeleiding zich mee moeten ontwikkelen. De KNVB helpt daarbij en moet straks als de Campus in Zeist is voltooid nog beter in staat zijn aan die ambitie te voldoen."
Ondertussen bepleit Michael van Praag, KNVB-voorzitter en vice-voorzitter van de UEFA, samen met bondsdirecteur Van Oostveen de belangen van het Nederlandse voetbal nadrukkelijk bij de UEFA. "Dat doen ze concreet door in vergaderingen en andere vormen van overleg te wijzen op de situatie van ons en sommige andere landen in Europa met dezelfde problematiek."
Lees alle nieuws »