Matchfixing is niet iets wat per se hoort bij betaald voetbal. Ook bij de amateurs worden dealtjes gesloten. Daarbij worden gratis drank of een geldbedrag in het vooruitzicht gesteld.
Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder 428 amateurclubs. Daarvan geven 120 verenigingen aan bekend te zijn met matchfixing in het amateurvoetbal. Clubs of spelers zijn benaderd, de dupe geworden of kennen voorbeelden van elders.
De KNVB zegt kennis te hebben genomen van het onderzoek en zich te beroepen op het 'zero tolerance' beleid. Bovendien zijn alle leden van de KNVB het verplicht te melden als ze worden benaderd voor matchfixing.
Het op een akkoordje gooien heeft bij amateurvoetballers en hun aanhang onder meer tot doel degradatie te voorkomen of om promotie naar een hogere klasse voor elkaar te krijgen.
Volgens het nieuwsprogramma worden met name aan het eind van het seizoen deals gesloten met tegenprestaties die uiteenlopen van een vat bier, een complete feestavond tot duizenden euro’s cash.
Campingeftallen
Het gaat niet alleen om eerste elftallen uit de hoogste klassen. Zelfs bij campingelftallen komt het ''wijdverspreide'' matchfixing voor.
Het benaderen van clubs voor matchfixing gebeurt op verschillende manieren. Soms enkele dagen vooraf via sms, Whatsapp of Facebook, maar ook vlak voor en tijdens de wedstrijd. ''Voor de wedstrijd werd ons 1000 euro geboden, in de rust 1500, en in de loop van de tweede helft 2000. We zijn er niet op ingegaan", vertelt iemand.
Veel verenigingen willen alleen anoniem hun verhaal kwijt. Bewijs is er namelijk nauwelijks, aldus RTL Nieuws
Lees alle nieuws »