Milieu staat erg hoog in het vaandel bij een evenement met de grootte van het EK2016. De term 'duurzame ontwikkeling' is het sleutelwoord van de UEFA. De UEFA zal hoog inzetten om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, om zodoende de impact van het EK2016 op het milieu zo goed mogelijk te beperken. Daarbij wil de UEFA op een sociaal verantwoordelijke manier de economische aspecten niet boven de verantwoordelijkheid van het milieu stellen. Het Franse milieu mag niet benadeeld worden door het EK2016.
Alle belanghebbenden van het EK2016 (UEFA, Euro 2016 SAS, de Franse staat, speelsteden, commerciële partners, supporters en bezoekers) zullen deelnemen in het helpen reduceren van de impact van het EK2016. Bij milieu moet niet alleen gedacht worden aan planten, maar aan gehele de leefomgeving van mensen. Een grote uitdaging is het bereiken van jonge voetbalfans om na te denken over duurzame ontwikkeling. Nieuwe technieken zullen worden gebruikt en nieuwe ideeën worden toegemoedigd. Ook social media wordt gebruikt voor de communicatie naar de jeugd. Ook heeft de EK2016 mascotte Super Victor een aandeel in het bereiken van jonge voetbalfans.
De UEFA heeft een strategie opgesteld in een rapport. Rapporteren zal gebeuren volgens de Global Reporting Initiative standaarden. Ook de impact van het EK2016 op het milieu wordt aan de UEFA gerapporteerd en de strategische Key Performance Indicators worden gedeeld met de beslissingnemende organisaties.
Transport is erg belangrijk voor een groot evenement als het EK2016. Transport heeft daarbij ook veel impact op het milieu. Vanuit de strategie wil de UEFA supporters motiveren om met het openbaar vervoer te reizen. Elke speelstad krijgt richtlijnen om het openbaar vervoer optimaal te benutten. Er zullen veel verschillende transportmogelijkheden aan de supporters worden aangeboden voor het komen en gaan naar en van de stadions en de fan zones. De UEFA zal nauw samenwerken met de belanghebbenden en hun transporteurs op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Hierdoor moet de kwaliteit van de lucht, energie en milieu goed blijven.
Ook zal de UEFA tijdens het EK2016 zo min mogelijk materiaal willen verspillen. In elke speelstad zullen richtlijnen worden gehanteerd op gebied van schoonmaken en het terugdringen van verspilling. Afval wordt zoveel mogelijk gescheiden verzameld, zoals glas, papier, groenmateriaal en plastic. Recycling wordt hiermee eenvoudiger.
Veel Franse stadions hebben al apparatuur in gebruik waarmee energie wordt opgewerkt. Regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de voetbalvelden. Vanuit de strategie van de UEFA wordt energieverspilling zoveel mogelijk beperkt door het verzamelen en identificeren van de noodzakelijke behoeften van belanghebbenden. Het systeem wordt zo ontworpen zodat deze het beste past bij het optimaal benutten van energy en water.